Molasse burdigalienne
Retour à «Molasse de l'Helvétien»Représentation et statut
- Couleur CMYK
- N/A
- Couleur RGB
- R: 125 G: 125 B: 125
- Rang
- Formation lithostratigraphique
- Usage
- Ce terme n'est pas en usage.
- Status
- terme obsolète (abandonné)
Nomenclature
- Deutsch
- Burdigale Molasse
- Français
- Molasse burdigalienne
- Italiano
- Molassa burdigalianna
- English
- Burdigalian molasse
- Variantes historiques
- Burdigalien auct. (Rutsch 1933), Burdigalien = unterer Teil der OMM (Gerber & Wanner 1984), Molasse burdigalienne, Burdigalian facies (Schoepfer & Berger 1989)
Description
- Épaisseur
- 250-300 m (Gerber & Wanner 1984)
Hiérarchie et succession
- Unités sus-jacentes
- Unités sous-jacentes
Géographie
- Typusprofil
Paléogéographie et tectonique
- Termes génériques
- Type de protolithe
-
- sédimentaire
- Métamorphisme
- non métamorphique
Références
- Révision
-
1989) :
«Burdigalian» and «Helvetian» in Western Switzerland. Geol. Carpathica 40, 17–21
(
p.17: [The lower part of the OMM] corresponds to the "Burdigalian facies". It is built of a tide- and wave-dominated sandy unit in which sedimentological (Homewood et al. 1981) as well as paleontological (Berger 1985) analyses have been carried out.